fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Vaksin Influenza Mencegah Covid-19? 

 April 11, 2020

By  Dr Hasbi

Bolehkah vaksin influenza mencegah Covid-19?

Jawapannya vaksin influenza TIDAK mencegah Covid-19.

Vaksin influenza dicipta khusus untuk mencegah jangkitan influenza, yang mana ia berbeza dengan coronavirus Covid-19.

Namun jawapan sebenar agak rumit. Vaksin influenza tidak mencegah anda dijangkiti Covid-19 tetapi ia membantu frontliner kesihatan menangani wabak Covid-19 dengan lebih berkesan.

Kenapa Mesti Ambil Vaksin Influenza?

Pertama, kakitangan kesihatan sudah dibebani dengan banyak kes ILI (Influenza-like Illness) dan SARI (Severe Acute Respiratory Infection) iaitu pesakit yang mempunyai simptom demam, batuk dan selsema samada demam selsema biasa atau influenza.

Sesiapa yang mempunyai ILI dan SARI sememangnya tidak dapat dipastikan samada ianya jangkitan Covid-19 atau tidak melainkan melalui ujian saringan Covid-19. Namun bukan semudah itu ya.

covid-19 test kit tidak tepat

 Anda dinasihatkan tidak mengambil ujian melalui test kit Covid-19 tanpa nasihat doktor kerana ujian ini mengesan antibodi terhadap Covid-19. Antibodi hanya dapat dikesan 5-8 hari selepas dijangkiti Covid-19

Selain test kit ini banyak dijual online dan tidak dapat dipastikan ketulenan dan keberkesanannya.

Maka dengan mengambil vaksin influenza ia secara tak langsung mengurangkan beban frontliner untuk merawat pesakit SARI dan ILI di klinik dan hospital. Boleh fokus kepada mengesan dan merawat pesakit Covid-19.

Keduanya, secara tak langsung keperluan untuk mengambil ujian Covid-19 dapat dikurangkan dan boleh digunakan untuk kes yang benar-benar perlu. Jimat kos beratus-ratus ringgit untuk setiap ujian.

Anda boleh sama2 bantu menangani Covid-19 dengan mengambil vaksin influenza. Makin ramai ambil vaksin ini maka makin kurang yang akan datang ke klinik dan hospital akibat simptom demam dan selsema yang mana overlap dengan simptom Covid-19. 

Mencari pesakit Covid-19 sebenar menjadi lebih mudah dan efisien kerana jarang kemungkinan seseorang itu akan kena jangkitan influenza dan Covid-19 serentak.

Oleh itu, secara tidak langsung kadar vaksinasi influenza yang tinggi dikalangan rakyat jelata dapat membantu negara menangani wabak Covid-19 dengan lebih berkesan.

Mencari pesakit Covid-19 seperti mencari jarum dalam tumpukan jerami. Susah mencarinya tetapi kalau kita kurangkan jumlah jerami maka lebih mudahlah jarum itu dijumpai kan?

Kami ingin membantu anda sekeluarga yang mana belum dapat vaksin influenza masih belum terlambat untuk dapatkannya. Kami tawarkan harga istimewa sepanjang PKP ini sementara stok masih ada.

Hubungi kami segera untuk temujanji:

Telefon 03-5882 3894

adakah vaksin influenza cegah jangkitan covid-19

Dr Hasbi


Hai, saya Dr Hasbi dan pemilik Klinik DR HASBI. Saya akan menulis kandungan blog untuk berkongsi info berkaitan kesihatan.

Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>