fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Sakit Lutut Bila Masa Perlu Jumpa Doktor? 

 April 22, 2022

By  Dr Hasbi

Sakit lutut selalunya tidak memerlukan anda berjumpa doktor. Namun ada beberapa keadaan dimana anda perlu mendapatkan rawatan doktor bila mengalami sakit lutut.

1. Sakit Lutut Berminggu-Minggu

Kebanyakan pakar perubatan akan mengesyorkan bahawa kecederaan seperti lutut terseliuh atau lebam boleh dirawat di rumah dengan kaedah RICE - rehat, ais, mampatan dan ketinggian.

Ubat di kaunter juga boleh digunakan untuk membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Tetapi jika kaedah ini tidak mengurangkan kesakitan selepas beberapa minggu, lawatan doktor mungkin perlu.

Lutut yang sakit dan tidak beransur pulih mungkin berpunca daripada otot yang koyak, tulang rawan yang koyak atau meniskus yang koyak - yang tidak akan menjadi lebih baik tanpa rawatan doktor.

2. Lutut Rasa 'Longgar'

Ketidakstabilan pada lutut - atau rasa seperti lutut hendak tertanggal bila berjalan mungkin akibat kecederaan ligamen.

Kecederaan pada satu atau lebih ligamen lutut, yang merupakan struktur yang menghubungkan tulang, boleh menyebabkan tulang tidak dipegang dengan cukup kuat dalam kedudukan.

Jika ligamen renggang atau terkoyak akibat kecederaan, ketidakstabilan adalah salah satu tanda amaran yang paling jelas.

Walaupun orang ramai juga mungkin mengalami gejala ketidakstabilan daripada kecederaan lutut yang kurang teruk, satu-satunya cara untuk membezakannya adalah dengan memeriksa lutut anda oleh doktor.

3. Terdapat Gejala-Gejala Lain

Apabila lutut anda mengganggu anda, beri perhatian kepada kesihatan anda yang lain. Gejala yang perlu diberi perhatian ialah bengkak secara tiba-tiba, kemerahan, demam, menggigil loya atau rasa panas di lutut.

Gejala ini mungkin menunjukkan jangkitan pada sendi, juga dikenali sebagai arthritis septik.

Jika bakteria masuk ke dalam sendi anda, lambat menerima rawatan boleh menyebabkan hilang upaya kekal atau bahkan kejutan septik – jadi berjumpa doktor secepat mungkin.

4. Sakit Lutut Tidak Bertambah Dengan Tekanan

Jika anda tidak dapat meningkatkan tahap kesakitan anda dengan menyentuh atau menekan pada lutut anda, punca kesakitan sebenarnya mungkin disebabkan oleh masalah di bahagian lain dalam badan.

Sebagai contoh, sciatica - keadaan di mana cakera di bahagian bawah tulang belakang menekan pada saraf - boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah kaki dan melalui lutut.

Kecederaan pinggul juga boleh menyebabkan sakit lutut. Oleh itu, jika anda menolak lutut anda dan ia tidak menyakitkan, dapatkan nasihat doktor untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

5. Rupa Bentuk Lutut Yang Pelik

Jika lutut "buruk" anda kelihatan cacat atau berbeza daripada bahagian yang tidak sakit, anda harus berjumpa doktor kerana ini mungkin menunjukkan patah tulang, kecederaan patela atau tempurung lutut terkehel.

6. Sakit Lutut Mengganggu Aktiviti Hidup Harian

Jika sakit pada lutut anda menyebabkan anda berjalan dengan tempang, menghalang anda daripada tidur lena atau mengurangkan kualiti hidup anda, lawati doktor anda untuk mengetahui punca kesakitan.

Rawatan awal boleh mencegah daripada keadaan bertambah serius dan kemungkinan menjadi lumpuh.

Dr Hasbi


Hai, saya Dr Hasbi dan pemilik Klinik DR HASBI. Saya akan menulis kandungan blog untuk berkongsi info berkaitan kesihatan.

Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>