fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Penyakit Tuberkulosis Pekerja Asing 

 May 4, 2019

By  Dr Hasbi

tanda dan mencegah penyakit tuberkulosis

Kes-1 Tuberkulosis Pembantu Rumah

Mengenang kembali kisah beberapa tahun lepas. Seorang kenalan saya yang juga seorang doktor. Anaknya terlantar lumpuh diatas katil. Umur anaknya 9 tahun, dan seorang kanak-kanak yang sihat dan ceria sebelum terkena jangkitan Tuberkulosis (TB) dan melarat jadi TB Meningitis (radang selaput otak).

Anaknya selamat namun mengalami kecacatan otak kekal dan disahkan menghidap Cerebral Palsy. Keadaan dimana kebolehan mengawal pergerakan otot terjejas dan menyebabkan kesukaran mengawal postur, pergerakan & mengimbangkan tubuh.

Saya terkedu kerana anaknya mendapat jangkitan TB itu daripada pembantu rumahnya yang berwarga Indonesia. Sememangnya malang tidak berbau. Hakikatnya ramai warga Indonesia yang bekerja sebagai pembantu rumah tanpa permit serta pemeriksaan kesihatan yang sah.

Sedihnya bila mereka percaya 100% ejen pembantu rumah yang tidak berdaftar. Lebih parah apabila tahap kesihatan pembantu rumah dinilai dengan hanya beberapa soalan. “Bik sihat? Ada sakit apa-apa?” Maka skrip jawapannya “Tak ada pak, saya sihat. Cumanya gestrik kalau lambat makan”.

Nasihat saya, pastikan pembantu rumah yang diambil sihat tubuh badan terutamanya bebas daripada sebarang penyakit berjangkit seperti TB, hepatitis, HIV dan sifilis. Saya tujukan kepada majikan yang ambil pembantu rumah ikut jalan belakang.

Bagi majikan yang ambil pembantu rumah daripada agensi yang berdaftar maka tiada masalah. Ini kerana mereka wajib lulus pemeriksaan kesihatan FOMEMA sebelum mendapat kelulusan permit dan dibenarkan bekerja. Tapi mesti diingat, jika ada gejala-gejala TB mesti dibawa ke klinik.

Kes-2 Tuberkulosis Pembantu Rumah

Kelmarin datang sekeluarga dengan 2 anak kecil membawa seorang pembantu rumah yang memakai facemask. Ceritanya 3 bulan lepas dia dah dibawa ke hospital kerajaan untuk pemeriksaan TB. Disyaki TB kerana batuk berpanjangan dan kahak berdarah.

Lepas buat x-ray dan kahak dihantar 3 kali tiada panggilan susulan daripada pihak hospital. Menurutnya doktor ketika itu tidak komen apa-apa cuma minta ujian kahak dilakukan. Mereka pula sibuk dan fikir hospital tak telefon kerana keputusan ujian normal.

Risau memikirkan pembantu rumah tu terus tinggal bersama mereka selama 3 bulan dengan risiko penyakit TB. Harap-harap mereka selamat dan tidak dijangkiti TB. Kalaulah positif TB cepat-cepatlah hantar dia balik ke Indonesia untuk mendapatkan rawatan.

Kes-3 Tuberkulosis Pembantu Rumah

Seorang warganegara Indonesia datang mengadu batuk berdarah sejak 3 hari lalu. Dia mula batuk sejak 3 bulan lepas tapi tidak sembuh walaupun beberapa kali mendapatkan rawatan di klinik swasta.

Sejarah bermula ketika dia mula-mula sampai ke Malaysia untuk bekerja tetapi ketika menjalani pemeriksaan kesihatan Fomema, X-Ray dadanya menunjukkan tanda jangkita TB.

Dia kemudian dirujuk ke HKL dan selepas diperiksa pegawai perubatan dia diminta balik ke negara asal untuk mendapatkan rawatan TB. Malangnya dia tidak berbuat demikian tetapi terus menetap di sini tanpa permit yang sah.

Kali ini saya membuat keputusan untuk merujuk kes ini ke IPR (Institut Perubatan Respiratori) untuk rawatan dan tindakan lanjut oleh Jabatan Imigresen. Saya agak dia mungkin akan lari lagi jika tahu pihak imigresen terlibat.

Rumusan

Saya faham bila majikan terdesak untuk mendapatkan pembantu rumah dengan cepat, murah dan berkualiti (ini bukan iklan pembantu rumah) menyebabkan mereka terlepas pandang untuk memastikan pembantu rumah mereka betul-betul sihat.

Adapun vaksin BCG yang diberi pada bayi baru lahir dan pada usia 7 tahun (jika tiada parut) dapat mengurangkan risiko jangkitan TB tetapi bukanlah 100% berkesan. Anda masih boleh dijangkitan TB walaupun sudah divaksin terutamanya jika sistem imun anda lemah.

Mencegah lebih baik daripada merawat. Lebih baik ambil vaksin daripada tidak berusaha langsung. Jika anda mengalami gejala-gejala TB cepat-cepatlah berjumpa doktor. Klinik kami juga ada buat pemeriksaan perubatan pekerja asing dan lain-lain.

Dr Hasbi


Hai, saya Dr Hasbi dan pemilik Klinik DR HASBI. Saya akan menulis kandungan blog untuk berkongsi info berkaitan kesihatan.

Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>