fbpx

Kelebihan Khatan Meningkatkan Prestasi Seks Lelaki

khatan meningkatkan prestasi seks

Khatan lelaki dewasa dapat meningkatkan prestasi seks menurut kajian baru. Lelaki berkhatan mengambil masa lebih lama untuk mencapai ejakulasi, yang dapat dilihat sebagai satu kelebihan, bukan komplikasi berkhatan.

Sunat atau khatan iaitu pembedahan kecil membuang kulup zakar. Biasanya dilakukan ketika usia masih bayi atau kanak-kanak dalam tradisi Muslim dan Yahudi.

Tetapi bagaimana dengan lelaki yang ingin berkhatan ketika mereka dewasa? Bolehkah berkhatan menimbulkan masalah seksual yang tidak mereka alami sebelum ini? Benarkah berkhatan menghilangkan kejantanan seorang lelaki mengikut golongan anti-khatan?

Kajian Kesan Khatan Terhadap Prestasi Seks

Dalam satu kajian, seramai 42 lelaki  yang berusia sekitar 22 tahun yang belum disunat. Semua kecuali sebilangan kecil mahu berkhatan kerana alasan agama. Semua itu heteroseksual dan aktif secara seksual, dan tidak ada yang menggunakan ubat atau alat untuk meningkatkan ereksi.

Sebelum berkhatan, doktor menilai prestasi seksual mereka dengan bertanya mengenai dorongan seks, ereksi, ejakulasi, masalah, dan kepuasan keseluruhan.

Lelaki-lelaki itu juga diminta untuk mencatat berapa lama masa yang diperlukan untuk mencapai ejakulasi untuk sekurang-kurangnya selama tiga sesi hubungan seksual.

Dua belas minggu selepas pembedahan, lelaki itu sekali lagi menjawab soalan terperinci mengenai kehidupan seks mereka. Mereka melaporkan berapa lama jangka masa ejakulasi.

“Hasilnya semua berjalan lancar, kecuali ejakulasi yang memakan masa jauh lebih lama setelah berkhatan.”

Sunat pada orang dewasa dapat mengurangkan kepekaan zakar, sehingga memanjangkan tempoh mencapai ejakulasi. Bagi orang Islam ia adalah satu hikmah dan peningkatan harga diri selepas berkhatan. Ia mungkin menyebabkan kelambatan ejakulasi.

Pastinya berkhatan orang dewasa tidak menjejaskan fungsi seksual, malah khatan meningkatkan prestasi seks kerana waktu untuk mencapai ejakulasi dapat dipanjangkan adalah satu kelebihan dan bukannya komplikasi.

Kesimpulan

Berkhatan semakin diterima masyarakat dan kami melihat banyak orang dewasa yang ingin disunat. Rata-rata ingin bersunat atas alasan menjaga kebersihan, selain ingin mengubati masalah kulup yang dihadapi.

Saya yakin setiap pesakit tidak akan memberitahu anda bahawa waktu ejakulasi berubah, walaupun saya tidak mahu ada yang menafsirkan ini sebagai penawar ejakulasi pra-matang.

Pasti, seks akan terasa berbeza bagi orang dewasa yang baru berkhatan. Anda terbiasa memiliki sesuatu di sana, dan ia rasa berbeza ketika ia hilang. Mungkin itulah sebabnya waktu ejakulasi berbeza, kerana terasa berbeza.

Dr Hasbi pakar khatan bayi, kanak-kanak dan lelaki dewasa di Puchong

Dr Hasbi

Tempah Temujanji Sekarang

"Saya telah berjaya bantu ramai lelaki dewasa mengembalikan 'kelelakian' serta keyakinan mereka dengan khatan kosmetik."

>