fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Jenis Rawatan Suntikan Lutut 

 July 20, 2022

By  Dr Hasbi

Jenis-Jenis Suntikan Lutut

Terdapat beberapa jenis rawatan suntikan lutut yang bertujuan untuk melegakan atau merawat sakit lutut disebabkan penyakit osteoartritis. Tapi kesesuaian rawatan bergantung pada nasihat pakar.

Corticosteroid


Kortikosteroid, juga dirujuk sebagai glukokortikoid, adalah serupa dengan kortisol, hormon yang dihasilkan oleh badan secara semula jadi.

Hidrokortison adalah contohnya. Suntikan hidrokortison ke dalam sendi lutut boleh membantu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan.

Steroid yang merawat kesakitan dan keradangan adalah berbeza daripada steroid anabolik, yang boleh digunakan oleh pembina badan. Kortikosteroid oral juga tersedia, tetapi ia tidak digunakan untuk merawat OA.

Penyedutan cecair (arthrocentesis)


Biasanya terdapat beberapa sentimeter padu (cc) cecair sinovial dalam sendi, yang melincirkannya untuk memudahkan pergerakan melalui julat pergerakannya.

Walau bagaimanapun, keradangan boleh menyebabkan cecair berkumpul di dalam sendi lutut. Arthrocentesis Sumber Dipercayai mengeluarkan cecair tambahan daripada lutut, yang boleh memberikan kelegaan segera daripada kesakitan dan bengkak.

Menyedut cecair sendi juga penting jika doktor anda mengesyaki anda mungkin mengalami jangkitan sendi. Sampel cecair sendi anda diambil dan dihantar ke makmal untuk kiraan sel, kultur dan sensitiviti antimikrob.

Kadangkala, analisis kristal dilakukan.

Suntikan lain: Asid hyaluronik, PRP, Cytokine etc


Sesetengah orang sesuai menggunakan jenis suntikan lain untuk OA lutut.

Walau bagaimanapun, suntikan ini tidak memberikan kesan penyembuhan yang sama setiap orang. Pelbagai faktor risiko dan penyakit komorbid mempengaruhi kadar penyembuhan seseorang.

Contoh jenis suntikan lain termasuk:

  • Suntikan asid hyaluronik, juga dikenali sebagai viscosupplementation
  • Proloterapi

Di samping itu, ACR/AF amat mengesyorkan untuk mengelakkan perkara berikut, kerana pada masa ini terdapat kekurangan penyeragaman dalam rawatan ini.

  • Plasma kaya platelet (PRP)
  • Rawatan sel stem dan cytokine

Anda mungkin tidak tahu dengan tepat jenis suntikan yang anda terima atau kesannya.

Sentiasa bincangkan kebaikan dan keburukan sebarang rawatan dengan doktor anda sebelum memulakan, supaya anda boleh membuat keputusan yang tepat.

Tempah Temujanji Sekarang!

Jangan biarkan sakit lutut mengganggu pergerakan harian anda. Penyakit lutut OA akan sentiasa menjadi lebih teruk sekiranya tidak dirawat sejak awal. Jumpa Dr Hasbi hari ini untuk sesi rawatan yang terdekat.

Dr Hasbi


Hai, saya Dr Hasbi dan pemilik Klinik DR HASBI. Saya akan menulis kandungan blog untuk berkongsi info berkaitan kesihatan.

Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>