fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Harga Suntik Gel Lutut Yang Berpatutan 

 September 23, 2020

By  Dr Hasbi

harga suntik gel lutut murah di puchong

Harga Suntik Gel Lutut Berbeza

Secara umumnya harga untuk suntik gel kedalam lutut bergantung kepada jenama dan kualiti gel HA (hyaluronic acid) yang terkandung di dalamnya. Ada gel yang cair, pertengahan pekat dan sangat pekat bergantung keperluan.

Suntikan tambah gel HA untuk sendi lutut osteoartritis berkesan mengurangkan sakit dan menangguhkan pembedahan tukar lutut (Total Knee Replacement) yang mengerikan. Suntikan tambah gel melindungi sendi lutut daripada terus rosak.

harga suntik gel lutut murah

Jenis-Jenis Suntikan Gel Lutut

Terdapat banyak jenama suntikan gel lutut dipasaran. Ada jenama import daripada US, Itali, Jerman dan Swiss. Semuanya mempunyai 'unique selling point' masing-masing. Namun tidak ada kajian yang boleh menetapkan mana yang terbaik.

Secara ringkasnya, gel HA yang ada dipasaran berbeza mengikut kepekatan HA, isipadu dan kandungan tambahan seperti steroid. Gel HA yang berkepekatan rendah perlu disuntik setiap minggu selama 3-5 minggu berturut-turut.

Manakala gel HA yang berkepekatan tinggi hanya perlu disuntik sekali sahaja untuk setiap 9-12 bulan berbanding gel HA yang lebih cair pelu diulang setiap 6-12 bulan. Ia bergantung kepada penilaian doktor berapa lama tempoh rawatan ulangan.

Tempoh Ketahanan Rawatan Suntik Gel

Kebanyakan pesakit melaporkan kelegaan selama enam bulan, dan suntikan boleh diulang setiap enam bulan atau berdasarkan pertimbangan doktor. Biasanya mereka perlukan suntikan tambah gel setiap 6 bulan sekali untuk kelegaan berterusan.

Namun, tidak semua ulangan memberikan kesan kelegaan yang sama. Ini kerana proses pereputan osteoartritis sebenar tidaklah langsung terhenti dengan rawatan tambah gel lutut ini. Ia cuma melambatkan sahaja. Seperti 'tambah minyak gris' ke lutut bagi licin.

Lagipun kesan maksima kelegaan selepas suntik gel bukanlah serta-merta. Ia akan ambil masa lebih kurang 1-2 bulan selepas suntikan. Jika gel HA disuntik bersama steroid kesan kelegaan jadi cepat tetapi tidak sesuai digunakan lebih 2 kali dalam setahun.

Kandungan Suntikan Gel Lutut

Asid hyaluronik (HA), juga dikenali sebagai hyaluronan, adalah bahan seperti gel yang secara semula jadi terdapat dalam cecair sinovial yang melincirkan sendi. Pesakit osteoartritis semakin kehilangan asid hyaluronik ini.

Teori mengatakan bahawa menggantinya dengan proses yang disebut pelengkap viskos akan menjadikan penggunaan sendi kurang menyakitkan. Suntikan gel HA diluluskan oleh FDA untuk osteoartritis lutut.

Mekanisme tindakannya tidak diketahui sepenuhnya, tetapi dianggap meningkatkan kelikatan, atau ketebalan, sementara dari cairan yang mengelilingi sendi yang disuntikkan. Ini dapat mengurangkan rasa sakit dan membuat pergerakan sendi lebih mudah.

Kesan Sampingan Suntik Gel Lutut

Rawatan suntik gel biasanya berisiko rendah, tetapi beberapa kesan sampingan mungkin berlaku. Kesan sampingan biasa termasuk rasa sakit, bengkak, panas dan kemerahan di sekitar lutut. Rehat dan ais selepas itu dapat membantu mencegah kesan sampingan yang biasa.

Lebih jarang, jangkitan pada sendi mungkin berlaku atau kerosakan pada bahagian lutut yang lain jika tersalah suntik. Doktor yang terlatih dengan betul akan memberikan suntikan dengan risiko komplikasi yang sangat sedikit.

Harga Promo Suntik Gel Lutut

Kami menawarkan harga rawatan suntik gel lutut yang kompetitif dengan pilihan gel HA yang pelbagai. Kami ada jenama US, Jerman, Itali dan Swiss dengan kepekatan yang berbeza mengikut kesesuaian anda.

Selain suntik gel, kami juga ada rawatan PRP (Platelet Rich Plasma) untuk merawat sakit lutut osteoartritis. Gabungan suntik gel bersama PRP adalah lebih popular dan lebih berkesan untuk melegakan sakit lutut dan tahan lebih lama.

Kelebihan Rawatan Suntik Gel Kami

  • Semua gel HA jenama terkenal diimport dari USA dan Switzerland
  • Pelbagai jenis dan kepekatan gel HA mengikut kesesuaian pesakit
  • Prosedur rawatan yang cepat dan tepat mengikut masa temujanji
  • Dilakukan oleh Dr Hasbi sendiri yang mahir dan berpengalaman

Legakan Sakit Lutut Dengan Segera!

Dapatkan rawatan suntik gel lutut yang berkesan dengan harga istimewa.

play

Dr Hasbi


Hai, saya Dr Hasbi dan pemilik Klinik DR HASBI. Saya akan menulis kandungan blog untuk berkongsi info berkaitan kesihatan.

Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>